TAZMİNAT DAVALARI
Boşanma yoluyla evliliğin sone ermesi durumunda; kanunen düzenlenen birtakım şartlar mevcutsa karşı taraftan maddi/manevi tazminat talep edilmesi mümkündür. Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesine göre:
“Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”
Bu düzenlemeye göre; maddi tazminat talebi için aranan şartlar ile manevi tazminat talebi için aranan şartlar bazı noktalarda ayrım göstermektedir.
Maddi Tazminat
Evlilik birliğinin kurulmasıyla birlikte ortak bir hayat sürmeye başlayan eşlerin, boşanma sonucunda ekonomik ortaklıkları da sona ermektedir. Dolayısıyla eşlerin ekonomik durumları boşanma neticesinde zedelenebilir.
Maddi tazminata hükmedilebilmesi için aranan şartlar:
1) Evlilik birliği mahkemenin boşanma kararıyla sonlandırılmış olmalı
2) Maddi tazminat talebinde bulunulmuş olmalı
3) Maddi tazminat talebinde bulunan taraf kusursuz veya daha az kusurlu olmalı
4) Maddi tazminat talebinde bulunan tarafın boşanma yüzünden mevcut veya beklenen menfaatleri zedelenmeli
Maddi tazminat talebi; boşanma davasıyla birlikte veya boşanma davasının herhangi bir aşamasında ileri sürülebileceği gibi, boşanma kararının verilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ayrı bir dava açmak suretiyle de ileri sürülebilir.
Manevi Tazminat
Boşanmaya sebebiyet veren olaylar ve evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesi; kişilik haklarının zedelenmesine, kişinin duyduğu elem ve üzüntü ile toplumsal baskı gibi durumlar neticesinde psikolojik çöküntü yaşamasına sebebiyet vermiş olabilir. Bu durumda, kişilik hakları zedelenen taraf, kusurlu olan karşı taraftan ödeme gücüne uygun oranda manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Manevi tazminata hükmedilebilmesi için aranan şartlar:
1) Evlilik birliği mahkemenin boşanma kararı ile sonlandırılmış olmalı
2) Manevi tazminat talebinde bulunulmuş olmalı
3) Manevi tazminat ödemesi talep edilen taraf kusurlu olmalı
4) Manevi tazminat talebinde bulunan taraf, karşı tarafa göre daha az kusurlu olmalı
5) Manevi tazminat talebinde bulunan tarafın boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakları zedelenmiş olmalı
6) Kişilik haklarındaki zarar ile boşanma arasında uygun illiyet bağı olmalı
Manevi tazminat talebi; boşanma davasıyla birlikte veya boşanma davasının herhangi bir aşamasında ileri sürülebileceği gibi, boşanma kararının verilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ayrı bir dava açmak suretiyle de ileri sürülebilir.
Sayfamızı Paylaşın
|